Oogst levert ruim 300 ton blauwe bessen op

11 augustus 2016 ZWINDEREN / WACTHUM / GEESBRUG – Tussen de rijen bessenstruiken zijn zo’n 150 noeste werkers bezig in deze oogsttijd van de blauwe bessen van Blauwe Bes Drenthe.

Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe is een samenwerkingsverband tussen de families Bussemaker in Geesbrug, IJken in Wachtum en Koops uit Zwinderen. De oogst is dit jaar heel goed.

‘Hagel en regen kunnen veel schade aanrichten, maar dat is dit jaar gelukkig niet het geval’, vertelt Renco Bussemaker. Momenteel is de oogst bezig in Wachtum. De bakken worden gestaag gevuld met de blauwe bessen. ‘We hebben vier rassen blauwe bessen. Die verschillen in oogsttijd, zodat we van begin juli tot half september kunnen oogsten’, vertelt Roel Koops.

De families hebben elk hun eigen agrarisch bedrijf en zochten in 2007 aanvulling op de werkzaamheden. Zij besloten gezamenlijk op te trekken. ‘In 2007 begonnen we met de aanplant. Dan duurt het even voordat er volle productie is. Dat is sinds 2012 het geval’, aldus Koops. Inmiddels wordt er jaarlijks rond de 300 ton aan blauwe bessen geoogst. De bessen gaan naar The Greenery, daar worden de bessen klaargemaakt voor de supermarkt. De Blauwe Bes heeft zelf een winkeltje bij Bussemaker in Geesbrug, dat op zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend is.

Er zijn allerlei producten, die zijn gemaakt van de blauwe bes. Daarnaast zijn er vier automaten in Wachtum, Geesbrug, Nieuw-Zwinderen en Oosterhesselen.

Blauwe bessen oogsten bij Maatschap Ijken in Wachtum, onderedeel van de cošperatie bestaande uit Renco Bussemaker uit Geesbrug, Maatschap IJken uit Wachtum en maatschap Koops uit Zwinderen . 21 scholieren zijn nu aan het werk om de de bessen te plukken, morgen staat er een kraampje bij het bedrijf om deelnemers van de RW4 Daagse kennis te laten maken met hun product