per 100 gram
Voedingsstof | Hoeveelheid per 100 gram |
Energie | 58 kcal |
Koolhydraten | 12,5 g |
waarvan suikers | 10 g |
Vezels | 2,4 g |
Eiwitten | 0,7 g |
Vetten | 0,2 g |
waarvan verzadigd | 0 g |
waarvan enkelvoudig onverzadigd | 0,1 g |
waarvan meervoudig onverzadigd | 0,1 g |
Natrium | 1 mg |
Kalium | 77 mg |
Calcium | 6 mg |
Magnesium | 5 mg |
Mangaan | 0,3 mg |
Fosfor | 12 mg |
Vitamine C | 13 mg |
Vitamine K1 | 19,3 µg |
Foliumzuur (B9) | 6 µg |
Antioxidanten | 4,6 µmol TE/g* |
Blauwe bessen zijn een goede bron van mangaan, een mineraal dat belangrijk is voor de botvorming, wondgenezing en het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, vooral anthocyanen en flavonoïden, die bijdragen aan hun gezondheidsvoordelen en bescherming tegen vrije radicalen.
Ze bevatten ook weinig calorieën en zijn een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine K1.
*De totale antioxidanten-capaciteit (TAC) van blauwe bessen wordt uitgedrukt in micromol Trolox-equivalenten (TE) per 100 gram. Dit getal geeft aan hoeveel antioxidanten er in blauwe bessen zitten en hoe sterk deze werken tegen vrije radicalen.
Bron : Dit overzicht is gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO)-database, die wordt bijgehouden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland.