Voedingswaarde van blauwe bessen

per 100 gram

VoedingsstofHoeveelheid per 100 gram
Energie58 kcal
Koolhydraten12,5 g
waarvan suikers10 g
Vezels2,4 g
Eiwitten0,7 g
Vetten0,2 g
waarvan verzadigd0 g
waarvan enkelvoudig onverzadigd0,1 g
waarvan meervoudig onverzadigd0,1 g
Natrium1 mg
Kalium77 mg
Calcium6 mg
Magnesium5 mg
Mangaan0,3 mg
Fosfor12 mg
Vitamine C13 mg
Vitamine K119,3 µg
Foliumzuur (B9)6 µg
Antioxidanten4,6 µmol TE/g*

Blauwe bessen zijn een goede bron van mangaan, een mineraal dat belangrijk is voor de botvorming, wondgenezing en het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten. Ze zijn ook rijk aan antioxidanten, vooral anthocyanen en flavonoïden, die bijdragen aan hun gezondheidsvoordelen en bescherming tegen vrije radicalen.

Ze bevatten ook weinig calorieën en zijn een goede bron van vezels, vitamine C en vitamine K1.

*De totale antioxidanten-capaciteit (TAC) van blauwe bessen wordt uitgedrukt in micromol Trolox-equivalenten (TE) per 100 gram. Dit getal geeft aan hoeveel antioxidanten er in blauwe bessen zitten en hoe sterk deze werken tegen vrije radicalen.

Bron : Dit overzicht is gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO)-database, die wordt bijgehouden door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland.