Regen teistert blauwe bessentelers

12 augustus 2016 GEESBRUG – Het regenachtige weer van de laatste tijd maakt het de Drentse blauwe bessentelers lastig om te oogsten. “We zijn natte bessen aan het plukken en een natte bes is veel minder goed houdbaar dan een droog product”, klaagt teler Roelof IJken van Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe in Geesbrug.

De afgelopen weken heeft de pluk daarom meerdere dagen stilgelegen.

Dilemma
Toch moeten de rijpe bessen geoogst worden, anders zijn ze binnenkort niet goed meer voor consumptie. Iedere dag maken de telers een afweging of ze hun plukkers het bessenveld in sturen. “We zijn nu toch maar gaan plukken, want beter een natte bes in het bakje dan geen bes in het bakje”, licht IJken zijn beslissing toe om vandaag in de regen te gaan oogsten.

Geen vakantie
Bovendien moeten de telers rekening houden met de veelal Poolse seizoenarbeiders die bij hun werken. Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe heeft er 150 aangetrokken die via een gespecialiseerd uitzendbureau hierheen zijn gekomen. Die missen inkomsten als er niet geplukt wordt. Dat wekt soms irritatie op, merkt IJken. “Dan zitten ze thuis en als dat te veel en te lang gebeurt dan beginnen ze toch te mopperen: ‘We zijn hier om te werken’.”

Toch is er hoop voor de telers: volgens de voorspellingen blijft het komend weekend droog.