12 augustus 12 WACHTUM – Familie IJken teelt sinds 2007 blauwe bessen. Het is een teelt met een lange aanloop. Dit jaar is de eerste goede oogst.
Familie IJken teelt 14 hectare blauwe bessen. Qua teelt, oogst en afzet werken ze samen met de families Koops uit Zwinderen (Dr.) en Bussemaker uit Geesbrug (Dr.) in de Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe. Gezamenlijk hebben de bedrijven onder meer de machinerie voor de oogst. Ook het inhuren van plukkers gaat gezamenlijk. De oogst loopt van eind juni tot aan oktober.
Dit jaar hebben de drie bedrijven samen een plukmachine aangeschaft. Niet alle bessen worden machinaal geoogst. Vaak worden de struiken de eerste twee keer handmatig geplukt, en de derde keer met de machine. “De kwaliteit van het handmatig plukken is vaak net iets beter, en de bessen die met de hand geplukt zijn leveren dan ook meer op,” vertelt Roelof IJken.
Momenteel zijn zo’n 100 Poolse medewerkers ingehuurd om de bessen te plukken. Elke plukker plukt zo’n 50 kilo bessen per dagMet de machine werd laatst een capaciteit van 500 kilo per uur gehaald, en dat moet volgens IJken nog verder omhoog kunnen.De bessenstruiken staan in de rij op 1 meter uit elkaar. De afstand tussen de rijen is 3 meter.De plukmachine oogst een rij per keer.De machine strijkt met vangplaten langs de struiken, terwijl verticale haspels de rijpe bessen uit de struiken trillen. De rijpe bessen vallen er gemakkelijk af, de onrijpe bessen blijven hangen. Al is een goede afstelling van de machine wel essentieel.Via de vangplaten komen de bessen via een transportbandje en een elevator achterop de machine. In deze val worden eventuele blaadjes en andere tarra uit de bessen geblazen.Bovenop de machine worden de blauwe veilingkratten gevuld en gestapeld.Als de pallet vol is, wordt deze met een voorlader van de plukker gepakt. De bessen zijn dan klaar voor transport naar de veiling of naar de eigen koeling, als tussenopslag.Echt moeilijk is de teelt niet, volgens IJken. Wel is er de eerste jaren veel te leren. Elk voorjaar krijgt het gewas een basisgift in de vorm van korrelkunstmest. De rest van het seizoen krijgen de planten water en meststoffen door middel van fertigatie. Zie daarvoor ook de zwarte slang rechtsonderin de foto. Familie IJken is lid van de vakgroep blauwe bes en krijgen advies van een teeltbegeleider, die maandelijks de bedrijven bezoekt. “Zonder deze hulp was het wel pionieren geweest,” aldus Roelof IJken.Roelof IJken verwacht dit jaar gemiddeld 5.000 kilo bessen per hectare te plukken. Als het gewas de komende jaren op volle productie komt, moet dit verder doorgroeien naar 8.000 tot 10.000 kilo per hectare.