Hogere plukkosten blauwe bes

7 september 2018 WACHTUM – In het Drentse Wachtum plukt Roelof IJken het perceel waar de laatste blauwe bessen van dit jaar rijpen. Het seizoen zit er dus bijna op.

De teler is qua opbrengst tevreden over 2018 maar de warme zomer is ook hier van invloed geweest: ‘ Langs de bessen lopen druppelslangen zodat we ze altijd van water kunnen voorzien. De droogte was dus geen punt. Maar de harde zon zorgde vooral eind juli voor problemen met de groei. En daar kun je weinig tegen doen. Ons terrein van 20 hectare is te groot om de bessen met doeken te beschermen. Dat is onbetaalbaar’.

In de vingers

Roelof IJken voorziet voor de komende jaren grote problemen voor het plukken van de blauwe bessen: ‘Bij de Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe hebben we dit jaar zo’n 150 plukkers ingezet, waarvan veel uit Polen en Roemenië. En we zien dat de kosten voor het inzetten van dit personeel in de afgelopen jaren bijna 40 procent zijn gestegen door de aanpassingen in de CAO. We hebben geprobeerd om met Nederlandse scholieren te werken van ongeveer 15 jaar. Maar die mogen dan weer niet wekenlang achter elkaar werken. En dat heb je wel nodig om het plukken echt in de vingers te krijgen’.

De kans bestaat dus dat de prijs van een bakje blauwe bessen komend jaar zal stijgen. En wie nu nog wil genieten van bessen rechtstreeks van de teler, die moet snel zijn. Want na 9 september stopt Blauwe Bes Drenthe, voor wat betreft 2018, met de verkoop via de 4 automaten die in de provincie staan.