health

Blauwe bes of bosbes

Er zijn veel verschillen tussen de blauwe bes en een bosbes. De blauwe bes is een gecultiveerde soort, zijn groter en groeien in trossen. In tegenstelling tot de bosbes, die kleiner is en zich individueel aan de struik bevinden. Zo’n blauwe bessen struik kan ongeveer 2,5 meter hoog worden, in tegenstelling tot de bosbes die  erg laag aan de grond groeit. Hierdoor zijn blauwe bessen perfect geschikt om te telen.

De blauwe bes (Vaccinium Corymbosum) komt oorspronkelijk uit de VS. De struik is winterhard, nauwelijks gevoelig voor ziekten en gaat 30 tot 40 jaar mee. In het voorjaar bloeit de blauwe bes met witroze bloemen, in de zomer heeft hij donkerblauwe bessen en in de herfst verkleuren zijn bladeren oranje of rood.

Naast de variatie rondom de struik van de bosbes en een blauwe bes, zijn er ook verschillen in het uiterlijk van de bes. Beide bes soorten hebben een blauwe schil met een mat, dof oppervlak. Maar wanneer gekeken wordt naar het vruchtvlees, is te zien dat de bosbes rood en de blauwe bes uit wit vruchtvlees bestaat.

Blauwe bessen zijn het gehele jaar verkrijgbaar . Vanaf april komen de bessen uit de kas, onze vers geplukte bessen zijn van begin juli tot eind september te verkrijgen. Van oktober tot half november komen de bessen uit de koeling en gedurende de wintermaanden worden de bessen geïmporteerd van het zuidelijk halfrond.


Verse Bessen

Blauwe bessen kunnen in de koelkast ongeveer 7 dagen worden bewaard. Wanneer je de bessen wilt eten was deze dan vlak voor gebruik. Blauwe bessen zijn ook uitstekend geschikt om in te vriezen. Zorg er dan wel voor dat u ze droog invriest.

De bessen zijn ontdooid wel minder stevig dan een verse blauwe bes, maar nog uitstekend toe te passen in allerlei gerechten.

Gedurende het plukseizoen zijn onze blauwe bessen vanuit gekoelde versautomaten te koop. De automaten zijn 24 uur per dag in bedrijf. Er kan alleen met muntgeld worden betaald en de automaten geven zonodig geld terug. De versautomaten zijn vanaf medio juli te vinden op onze vier locaties.

Lekker & Gezond

De blauwe bes is een heerlijk zoete, gezonde snack. Dit komt doordat blauwe rijk zijn aan antioxidanten. Deze antioxidanten zijn flavonoïden en zorgen voor verschillende positieve effecten, zoals het onderdrukken van ontstekingen en veroudering tegengaan en meer! Door deze gezonde gevolgen  zijn blauwe bessen hierdoor erg geschikt om zo op te eten, maar ook prima te verwerken in een fruitsalade, in yoghurt, cake of pannenkoeken. Zo zijn er nog tal van mogelijkheden te bedenken. Ben jij nu ook nieuwsgierig geworden waarvoor je blauwe bessen allemaal kan gebruiken, neem dan een kijkje naar enkele de enkele suggesties die op de site staan!
Heerlijk & gezonde recepten

Blauwe bessen goed voor?

  • Gunstig voor de hersenen
  • Bevorderen herstel na zware inspanning
  • Verbeteren van de bloeddruk
  • Goed voor een stabiele bloedsuikerspiegel
  • Bevordert de gezondheid van het hart
  • Draagt bij aan een goede bloeddruk
  • Rijke bron aan antioxidanten
  • Stimuleert een beschermende en goede cellen