Bosbessen en Blauwe Bessen zijn beiden bessen die veel overeenkomsten vertonen, maar toch enkele belangrijke verschillen kennen. Zo zijn bosbessen over het algemeen kleiner en hebben ze een donkerblauwe tot paarse schil en een roodachtig vruchtvlees. Blauwe bessen daarentegen zijn groter en hebben een gladde, blauwpaarse schil en een witachtig vruchtvlees.

Een ander belangrijk verschil tussen deze bessen is het feit dat blauwe bessen gecultiveerd zijn, terwijl bosbessen van nature voorkomen in Europa en Noord-Amerika. Blauwe bessen zijn ontstaan uit een kruising tussen verschillende soorten bosbessen, die plaatsvond in de jaren 30 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten. Het resultaat was een nieuwe soort bes met een betere smaak, een grotere omvang en een langere houdbaarheid dan de oorspronkelijke bosbes.

Naast deze verschillen in uiterlijk en ontstaansgeschiedenis, zijn er ook enkele verschillen in voedingswaarde tussen bosbessen en blauwe bessen. Zo bevatten blauwe bessen over het algemeen meer vitamine C, vitamine K en vezels dan bosbessen, terwijl bosbessen weer meer vitamine E en mangaan bevatten dan blauwe bessen.

Hoewel de smaak van beide bessen wel enigszins verschilt (zo zijn blauwe bessen over het algemeen zoeter dan bosbessen), kunnen ze allebei op veel verschillende manieren gebruikt worden. Zo zijn blauwe bessen vaak terug te vinden in bakrecepten, smoothies en als tussendoortje, terwijl bosbessen juist vaak gebruikt worden in jams, sauzen en als ingrediënt in salades.

Kortom, zowel bosbessen als blauwe bessen zijn gezonde en lekkere bessen die elk hun eigen unieke eigenschappen en smaak hebben. Of je nu van plan bent om ze te eten als snack of te verwerken in een gerecht, beide soorten bessen zijn een uitstekende keuze voor een gezonde en smakelijke maaltijd.

Bronvermelding: