Blauwe bessen winnen fors aan populariteit

6 september 2017 ZWINDEREN – Het is spitsuur op de Drentse akkers met blauwe bessen, waar studenten aan het plukken zijn. De vooral jonge Poolse uitzendkrachten zijn flexibel inzetbaar voor de Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe. Die is negen jaar geleden opgericht door drie akkerbouwers. Zij hebben het steeds drukker, want de blauwe bes wint fors aan populariteit. The Greenery was in 2006 op zoek naar agrariërs die zich op de teelt van blauwe bessen wilden storten. Via via kwam de afzetcoöperatie uit bij Renco Bussemaker uit Geesbrug. De akkerbouwer was direct enthousiast en deed een oproep. Meer dan tien boeren meldden zich, van wie er maar drie de stap durfden te wagen. Natuurlijk Bussemaker zelf.

Roelof IJken uit Wachtum leverde een deel van zijn grond in voor blauwe bessen. ‘Vooral voor een stukje verbreding om naar de toekomst toe te zien of we hier een boterham mee kunnen verdienen. In die tijd waren de prijzen in de akkerbouwsector niet geweldig’, weet hij nog goed. In Wachtum verbouwt IJken samen met zijn ouders en broers op 130 hectare zetmeelaardappelen, graan en suikerbieten.

Ook Roel Koops uit Zwinderen kende geen twijfel. Samen met zijn broer Wim heeft hij een akkerbouwbedrijf met zetmeelaardappelen en waspeen en een loonbedrijf.

Het was 2006 toen de plannen werden gesmeed en het trio overbleef. De Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe werd opgericht en het jaar daarop ging het los. ‘Wij hadden in eerste instantie het idee om samen 10 hectare blauwe bessen aan te planten, maar het werden uiteindelijk drie aparte velden, bij elke boer één, van ruim 15 hectare, waarbij de opbrengst per locatie voor jezelf is’, legt IJken uit.

Met de toevoeging van blauwe bessen aan de drie akkerbouwbedrijven werden deze stabieler. ‘Dat ik een breed bedrijf heb, is maar goed ook’, vertelt Koops. ‘Ik was sowieso op zoek naar wat anders. De blauwe bessen hebben meer waarde per hectare dan aardappelen, al kleven er aan die laatste weer minder risico’s.

[Plaats video]