recipes

meer recepten ook op onze Facebook- pagina te vinden!

TAARTEN drentse smultaart
VOORGERECHT geitenkaasje met bessen saus avocadomousse met blauwe bessen
winters hapje; zuurkool blauwe bes paté op een blauwe bessen bedje
LUNCH blauwe bessen pannenkoekjes Crostini met blauwe bessen   roomkaas
Tosti kaas-blauwe bes
BIJ GERECHT stoofpeertjes met blauwe bessen spitskoolsalade met peer en   blauwe bessen
blauwe bessen appelmoes Gevulde champignons
witlof   blauwe bes
DESSERT zomerfruitsalade met Griekse   yoghurt Blauwe Bessen Tiramisu
DRANKEN blauwe bessen smoothie cocktail Blauwe Bes Drenthe

Blauwe Bessen pannenkoekjes

Ingrediënten:

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
  • 50 gram roomboter
  • 200 ml karnemelk
  • 150 gram blauwe bessen
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 ei
  • mespunt zout

Bereiden:
Smelt 25 gram roomboter in een steelpan. Klop 200 ml karnemelk, de gesmolten boter, 2 eetlepels suiker, 1 ei en een mespunt zout in een kom los. Klop er 150 gram gezeefd zelfrijzend bakmeel door. Voeg 150 gram blauwe bessen toe.
Verhit nog 25 gram roomboter in een koekenpan en schep er 4 flinke eetlepels beslag in, zodat je 4 pannenkoekjes hebt. Bak ze in 4 minuten goudbruin en gaar. Keer ze halverwege. Doe hetzelfde met de rest van het beslag. Erg lekker met een paar eetlepels honing.


spitskool blauwe bes salade

Voor 6 personen

Ingrediënten :

·         1 spitskool

·         2 peren

·         5 eetlepels olijfnaise

·         5 eetlepels magere yoghurt

·         Paar takjes peterselie

·         150 gram blauwe bessen

Bereiden:
Snijd de spitskool ragfijn en was deze. Doe er een paar lepels olijfnaise en magere yoghurt doorheen Snijdt de peren in kleine stukjes en halveer de blauwe bessen. Doe er enkele blaadjes peterselie door.  Dit samen maakt een fris – zoete salade.


cocktail Blauwe Bes Drenthe

Ingrediënten:

  • blauwe bessen sap (2 borrelglaasjes)
  • tia maria (1 borrelglaasje)
  • ijsklontjes
  • evt. een paar verse blauwe bessen
  • takje munt

 

Bereiden:

Vul een glas met ijsklontjes. Schenk er de sap bij. Doe vervolgens het glaasje Tia Maria erbij en roer het door elkaar. Garneer met een paar besjes op een stokje. Laat u verrassen door deze fijne smaak. Eventeel kunt u nog een takje muntblaadje erin doen.

 


Blauwe Bessen appelmoes

Ingrediënten

– ongeveer 130 gram bevroren blauwe bessen
– 4 elstar appels
– honing

Bereiden:

Schil de appels, doe ze in de pan met een klein beetje water.
De blauwe bessen kunnen er bevroren bij. Door laten koken tot er een egale massa is ontstaan. Voeg naar smaak de honing toe. Eet smakelijk!


Gevulde champignons

ingredienten

  •  roomkaas
  • grote champignons
  • blauwe bessen

 

 

 

Bereiden:

Borstel de champignons schoon. Hol de champignons met een scherp mesje uit. Vul deze met (kruiden) roomkaas. Snijd enkele blauwe bessen in vieren. Druk deze in de champignons. Leg de champignons op een ingevette overschaal. Zet deze 20 minuten in een voorverwarmde over. Heteluchtoven 200 graden.


Tosti Kaas - Blauwe Bes

Ingrediënten:

  • bruin of wit brood
  • boter
  • blauwe bessen jam
  • plakken kaas

Bereiden:

Besmeer 2 sneetjes brood dun met boter en beleg ze met 2 plakken kaas

Besmeer ze met blauwe bessenjam

Rooster ze in een pan, oven of tosti-ijzer aan beide kanten bruin tot de kaas gesmolten is.

Eet smakelijk!


blauwe bessen hapjesschaal


Drentse smultaart

Ingredienten:

–          Zelfrijzend bakmeel (300 gr)

–          1 Ei

–          Witte basterdsuiker (160 gram)

–          Boter (200 gram)

–          Slagroom (250 ml)

–          BLAUWE BESSEN JAM (±200 gr.)

–          Custard pudding of banketbakkersroom

–          Water

–          poedersuiker

–          Verse bessen 250 gram(kan ook  diepvriesbessen)

Hoe maak je deze heerlijke taart?

Je kan de bodem al van te voren maken en later de vulling erin doen. Deze maak je van zelfrijzend bakmeel. De eerste dag is deze stevig. Maar na een dag is deze perfect.

Vet het (vlaai) bakblik in en bestrooi deze vervolgens ruim met meel. Volg dan het recept van het zelfrijzend bakmeel pak.

Doe deze 20 min in de oven op 180 graden. Laat deze afkoelen en schud hem vervolgens voorzichtig uit het bakblik.

Banketbakkersroom maken of custard pudding. Deze uitsmeren over de bodem.

Klop vervolgens de slagroom (zonder suiker erdoor) tot een dikke substantie. Klopt vervolgens kort twee eetlepels  jam door de room. Vul de bodem met deze blauwe bessen room. Doe de blauwe bessen met wat poedersuiker in een steelpannetje, even aan de kook brengen. Deze bessen laten afkoelen en later verdelen over de room. Nu tijd om te genieten van een heerlijk stukje blauwe smultaart!


Witlof blauwe bes

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten :

  •  4 stronkjes witlof
  • Boter (om in te bakken)
  • Scheutje balsamicum azijn
  • 150 gram verse bessen (of diepvries bessen)

Bereiden:

Je snijdt de 4 stronken witlof in reepjes. Deze ga je roerbakken  in wat boter met een scheutje balsamicum azijn. Voeg  wanneer het bijna  gaar is 150g verse blauwe bessen erbij en laat deze nog 5 min.  mee sudderen. Deze bessen knappen los, worden zacht en geven een rood-paarse kleur af.

Witlof met blauwe bessen is een heerlijke combinatie!


Amuse; winters hapje met een plukje zuurkool en een inimini blauwe bessen bite

Voor 10-15 hapjes

Ingrediënten :

  • peer
  • beetje zuurkool (2/3 eetlepels ongeveer 60 gram)
  • rookworst (heel lekker is de eigen gemaakte!)
  • Blauwe bessen jam (halve theelepel per hapje)
  • 1 flesje bier (half flesje)

Bereiden:
Verwarm de rookworst in een pan kokend heet water zolang het staat aangegeven.  Doe een half flesje bier in een pan, kook hierin de zuurkool, ongeveer 7 min. .Giet deze af in een vergiet. Snijd de peer in dunne partjes.  Snijd de rookworst in plakjes. We gaan de amuse opbouwen….. partje peer, dan een plukje zuurkool, daarop een schijfje rookworst en maak af met een halve theelepel Blauwe bessen jam. Deze hapjes kunnen zowel koud als wel lauw worden geserveerd.


Paté op een blauwe bessen bedje

Voor 10-15 hapjes

Ingrediënten :

  • 1 pot blauwe bessen jam (paar eetlepels nodig)
  • 50 gram paté
  •  1 pakje roggebrood

Bereiden:
Snijd de roggebrood in kleine vierkantjes of kleine rondjes (uitsteken met borrelglaasje) en smeer hierop Blauwe Bessenjam. Spuit of smeer op elk stukje roggebrood een toefje paté.


Blauwe bessen muesli

Ontbijt is een belangrijk moment van de dag. Het is niet voor niets; “Ontbijt als een Keizer, lunch als een Koning en dineer als een bedelaar.” Maar een goede gezonde start en lekker en gemakkelijk te bereiden is ook nog eens mooi meegenomen!

Ingrediënten

  • yoghurt
  • handje blauwe bessen
  • Muesli vlokken
  • (gebroken) lijnzaad (Zonnatura)
  • Kokos geraspt (Conimex)
  • Walnoten
  • Blauwe bessen dessertsaus Blauwe Bes Drenthe

 

Bereiden:
* Doe wat yoghurt in een kom.

*Doe de blauwe bessen, musli, lijnzaad, kokos en walnoten erdoor.

*Wil je het  wat zoeter, dan kun je er een scheutje blauwe bessen dessertsaus doordoen.

 

 

 

 

weetje 1; Lijnzaad bevatten veel vezels en is goed voor de spijsvertering. Ook zorgt het dat je cholesterol gehalte omlaag gaat en het bevordert de afstoot van afvalstoffen. Als je dus last van je darmen hebt of op de lijn wilt letten is het een goede toevoeging in je yoghurt of over een salade.

weetje 2; Blauwe bessen hebben een hoog gehalte aan vitamine A, B en C, verschillende mineralen en sporenelementen, zoals magnesium en ijzer. Verder bevatten blauwe bessen een zeer hoog gehalte aan antioxydanten. Deze ondersteunen het immuunsysteem en hebben een remmend effect op het ontstaan van kanker

 


 


Crostini met Blauwe Bessen roomkaas

Ingrediënten:

  • stokbrood of ciabatta
  • olijfolie
  • 200 gram roomkaas
  • 200 gram blauwe bessen
  • verse bieslook
  • rozemarijn

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd het stokbrood of de ciabatta in plakjes van ca. 1 cm dikte. Bestrijk de plakjes brood aan één kant met olijfolie. Verwarm de crostini in het midden van de oven, ca. 8 à 10 minuten.
Doe de bessen, de roomkaas en de gesneden bieslook en rozemarijn door elkaar.
Verdeel de Blauwe Bessen roomkaas over de crostini’s. En je hebt een heerlijk frisse crostini met blauwe bessen roomkaas .


Geitenkaasje met Blauwe Bessensaus

Ingrediënten

  • Geitenkaasje
  • Ontbijtspek
  • Rucola of een ander sla soort
  • Blauwe bessen dessertsaus
  • Pijnboompitjes

Bereiden:
Was de sla en leg een beetje in het midden van het bord. Stippel de saus rond over de rand van het bord en een beetje over de sla.
Rooster de pijnboompitjes in een pan. Let erop dat ze goudbruin worden en niet te lang in de pan zitten. Schud ze regelmatig even om. Verdeel ze over de sla.
Rol het ontbijtspek om de geitenkaas en bak deze rondom lekker aan. Er komt een knapperig korstje om het geitenkaasje. Leg het kaasje in het midden van het bord. Laat de pittige smaak van geitenkaas naast het heerlijk zoete van de blauwe bessensaus u lekker smaken.


Blauwe Bessen Smoothie

Ingrediënten:

  • 180 gram blauwe bessen
  • 1 banaan
  • 200 ml yoghurt
  • 1 eetlepel honing
  • citroensap naar smaak
  • 3 ijsblokjes

Bereiden:
Schil de banaan en snijd deze in grote stukken. Doe alle ingrediënten in de blender en meng het geheel grondig.
Voeg eventueel voor extra smaak ietwat citroensap toe.


AMUSE : Avocadomousse met blauwe bessen

Avocadomousse met blauwe bessen
 
Voorgerecht voor 4 personen
100 gram blauwe bessen

1 sjalotje
2 rijpe avocado’s
1 eetl. citroensap
1 eetl. fijngehakte peterselie
zout

Voorbereiden:
Snijd het gepelde sjalotje heel fijn. Snijd de avocado in de lengte tot aan de pit door. Draai de helften los van elkaar. Verwijder de pitten. Schep het vruchtvlees uit de schillen en prak het met een vork zeer fijn.

Bereiden:
Meng het citroensap, de gesnipperde ui en de peterselie door de avocado. Voeg evt. wat zout toe. Verdeel de avocadomousse over vier schaaltjes en garneer met blauwe bessen. Serveer er warme toast bij.

Variatie:
Roer 2 eetlepels fijngehakte gekookte ham door het avocadomengsel. Vul amuselepels met het avocadomengsel en garneer dit hapje met blauwe bessen.


Zomerfruitsalade met Griekse yoghurt

Ingrediënten:

  • 100 gram blauwe bessen
  • 250 gram aardbeien
  • 100 gram rode bessen
  • 3 nectarines
  • 2 eetlepels citroensap
  • 65 gram hazelnoten
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • vloeibare honing

Bereiden:
Hak de hazelnoten in kleinere stukjes. Laat de hazelnoten in een droge koekenpan al schuddend lichtbruin roosteren en laat ze op een bordje afkoelen. Was het fruit en snijd de aardbeien en nectorines in blokjes. Meng de vruchten in een kom en besprenkel het geheel met citroensap. Verdeel de fruitsalade over 4 schaaltes en schep er een lepel Griekse yoghurt op. Strooi de gehakte hazelnoten over de salade en schenk naar smaak de honing erover.


Tiramisu met Blauwe Bessen

Ingrediënten (voor 6 personen):

  • 250 gram mascarpone of roomkaas
  • 250 gram kwark
  • 12 lange vingers
  • 300 gram blauwe bessen
  • Basterdsuiker
  • 1/8 ltr slagroom
  • Verse basilicum
  • Honing

Bereiden:
Klop mascarpone met de kwark los. Roer de basterdsuiker er door heen. Doe de blauwe bessen en de fijn gesneden blaadjes basilicum erdoorheen. Klop de slagroom half stijf roer deze er losjes doorheen. Schep er enkele lepels honing doorheen.
Doe de tiramisu in een glaasje en garneer met een lange vinger.


Stoofpeertjes met Blauwe Bessen

Bijgerecht bij bijvoorbeeld een lekkere vleesmaaltijd.

Ingrediënten:
  • Suiker (1 eetlepel per kilo peren)
  • Stoofperen 2 kg
  • Blauwe bessen (een dikke handvol bessen per kilo)
  • Eventueel kaneel

Bereiden:
Schil de peren. Doe ze in een pan met een beetje water, de peren laten vocht los en hoeven niet onder water te staan. Doe de suiker en de blauwe bessen erbij. Laat de pan vol peertjes enkele uren pruttelen. De blauwe bessen zorgen ervoor dat de peertjes een rode kleur krijgen.