Met hand en machine bessen plukken

De blauwe bessen worden voornamelijk met de hand geplukt. De coöperatieve blauwe bes Drenthe werkt ook met een plukmachine. Op het bedrijf van de familie IJken kunt u een dia-show bekijken (via www.boerderij.nl)  met informatie over het plukken van de blauwe bessen. Zie hier verder.  

 


Goed boeren met de blauwe bes

coöperatie Blauwe Bes

Wat te doen met 150 Polen die niet kunnen oogsten vanwege het slechte weer? Barbecueën natuurlijk! Drie boeren die blauwe bessen telen maken van de nood een deugd. woensdag 29-07-2015 Dagblad van het Noorden

 

Het lijkt nog knap gevaarlijk op de landerijen van Renco Bussemaker in Geesbrug. Is het niet de jager die zijn jachtgeweer leeg schiet, dan zijn het wel roofvogels die het op ongenode gasten hebben voorzien. Al kunnen die dreigende geluiden ook uit de speakers komen. Grote vliegers hangen aan palen over de velden heen. Bollen vol glitters weerkaatsen het zonlicht, indien aanwezig, in de ogen van indringers. Alles om vogels – de grootste vijand van de blauwe bes – te verjagen.

Barbecue

Bussemaker produceert samen met de familie Koops in Zwinderen en de familie IJken in Wachtum blauwe bessen. Met in totaal 50 hectare hebben de drie bedrijven 5 procent van de Nederlandse markt in handen. Ze zitten midden in de oogsttijd.

Zo’n 150 Poolse studenten bivakkeren daarvoor in omliggende vakantieparken, maar vanwege het slechte weer kunnen ze al dagen geen kant op. ,,We hebben daarom de barbecue van zaterdag naar voren gehaald. Kunnen ze van het weekend, als het wel mooi weer is, mooi het land op”, zegt Koops.

Gevaren

In 2007 zijn de drie naast hun traditionele akkerbouwbedrijven (bieten, aardappelen) begonnen met blauwe bessen. Daar leek een goede toekomst in te zitten. ,,Die verwachting is uitgekomen. We zijn tevreden over hoe het loopt”, zeggen de drie.

Ondanks de gevaren die op de loer liggen. Zijn het niet de vogels, dan is het wel de late vorst. Of hagelbuien. Vanwege die weersinvloeden is dertig procent van de struiken dit seizoen aangetast bij Bussemaker en Koops. IJken, die maar een paar kilometer verderop zit met zijn landerijen, had dit jaar wonderwel geen vorst- en hagelschade.

En dan is er nog een nieuwe vijand die op de loer ligt: een fruitvliegje dat het gemunt heeft op de rijpe bessen. Vanuit Zuid-Nederland rukt deze Suzuki, zoals het vliegje heet, verder op. Aan de andere kant liften de drie mooi mee op het oergezonde imago dat de blauwe bes heeft. ,,Dat was al zo toen we begonnen, maar het wordt steeds beter.”

Tegenpolen

De drie boeren werken de laatste jaren alleen nog maar met Poolse studenten voor de oogst. ,,Alles gaat in het Pools”, zegt IJken. ,,Het werkt niet meer als daar een verdwaalde Nederlander tussen zit.” De Polen blijven een week of zes in Nederland.

De eerste jaren deden de drie ook regelmatig een beroep op Nederlandse schooljeugd. ,,Het zijn vaak de 14- en 15-jarigen die aanklopten. Maar die mogen vanwege hun leeftijd maar een beperkt aantal uren per week werken. Doorgaans was de helft gemotiveerd, een kwart beïnvloedbaar en een kwart die niet wilde. We speelden toen veel meer voor politieagent. Nee, dan de Polen. Die zijn allen super gemotiveerd”, zegt Bussemaker.

Bessenautomaat

Wie als particulier bessen wil kopen, kan terecht bij een van de vier automaten die in Wachtum, Geesbrug, Nieuw-Zwinderen en Oosterhesselen staan: 24 uur per dag, zeven dagen in de week. Bij het bedrijf van Bussemaker in Geesbrug is ook nog een gezamenlijk winkeltje, iedere zaterdag van 10 tot 12 uur geopend. Met uiteraard de bessen zelf, 4 euro per pond, maar ook afgeleiden als sap, jam en zelfs shampoo. ,,Het hele seizoen door hanteren we dezelfde prijs voor bessen. Op de markt, in de automaat en in de winkel. We willen de consument duidelijkheid bieden.”

Toen de drie in 2007 begonnen at 5 procent van de Nederlanders wel eens een blauwe bes. Exacte cijfers hebben ze niet, maar dat percentage ligt nu flink hoger, weten de drie. ,,Het is een echte groeimarkt. Van de Nederlanders eet 95 procent aardbeien. Daar valt geen stijging meer te behalen. Met bessen wel.”

Foto: Renco Bussemaker, Roel Koops en Roelof IJken (vlnr) hebben de oogst even uitgesteld vanwege de regen. Foto Gerrit Boer


Verse bessen plukseizoen

Vanaf begin juli  zijn vanuit gekoelde- versautomaten onze blauwe bessen en blauwe bes producten het hele plukseizoen (tot begin oktober)  te koop. De automaten zijn 24 uur per dag in bedrijf. Er kan alleen met muntgeld worden betaald en de automaten geven zonodig geld terug.

De winkel “De Blauwe Bes” is het hele jaar geopend van 10.00-12.00 uur elke zaterdag.


Rondleiding/excursies

Wilt u wel eens wat meer weten over de blauwe bessen teelt en alles daaromheen. Dan is het mogelijk om met een groep een rondleiding over het bedrijf en over het land te krijgen. Groepen kunnen vanaf 10 personen op een afgesproken moment langskomen voor een boeiende excursie! Inclusief koffie met wat lekkers!

 

 

Voor  verdere informatie omtrent de inhoud en de kosten p.p. neemt u gerust contact op met de Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe (0524) 82 02 01


Kroonprins Willem Alexander

Op 18 oktober 2012 kwam Kroonprins Willem Alexander in het dorpshuis van Geesbrug. Als beschermheer van het Oranje Fonds werd het dorpshuis vereerd met een bezoek. Alle verenigingen lieten hun kunsten zien. De Coöperatieve Blauwe Bes Drenthe mocht namens Geesbrug een streekproducten-pakket aanbieden. M.Bussemaker mocht dit overhandigen. De Kroonprins was er erg blij mee en liet weten dat hij van streekproducten houdt en het aangeboden pakket leek hem erg lekker toe.

Blauwe bes Drenthe overhandigt pakket aan Kroonprins Willem Alexander


Zomermarkten 2018

In de maanden juli en augustus kunt u de coöperatie Blauwe Bes Drenthe op diverse zomermarkten in de regio vinden. Jong en oud kunnen bessen proeven, terecht voor informatie over de blauwe bes en naar huis met een ‘heerlijk en gezond’ product.

Zo staat de Coöperatie Blauwe Bes Drenthe jaarlijks op de Geesermarkt in Gees  en op de zomermarkten van Dalen.

Zie ook op : http://www.dalen.nu/nl/site/zomermarkten


cadeau ideeën

Zoekt u een relatiegeschenk of een pakket om weg te geven, dan is er van alles mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden!


2 juli 2011 opening winkel "De Blauwe Bes" en start blauwe bessen plukseizoen.

Op zaterdag 2 juli 2011 werd winkel “De Blauwe Bes” en het plukseizoen feestelijk geopend!

 Elke zaterdag is onze winkel geopend zijn van 10.00-12.00 uur.   Een leuk cadeau, verse bessen, sap, jam, dessertsaus,….. kortom, heerlijke producten gemaakt van onze eigen blauwe bessen zijn te koop.

 Adres: Coevorderstraatweg 19, 7917 PP Geesbrug        tel: 0524-820201


De succesvolle Open Dag van 3 juli 2010

Op 3 juli 2010 werd het Blauwe Bessen bedrijf officieel geopend. Ook werd op deze feestelijke en zonnige dag de officiele aftrap gegeven voor het Nederlandse blauwe bessen seizoen. Op deze open dag waren stands aanwezig en konden de vele bezoekers de teelt, oogst, sortering en bewaring van nabij volgen.
Zo kon je een boeiende rondleiding over het land genieten en waren er voor kinderen vele activiteiten te doen. Je kon heerlijke blauwe-bes-gerechten proeven gemaakt door TV-kok Matthijs Vrieze en speelde er de Jazz Orchestra uit Emmen.

De burgemeester Bert Bouwmeester van Coevorden hield een openingstoespraak.

De eerste bessen over de nieuwe sorteermachine.
➜ meer foto’s open dag

Kleurplatenwedstrijd
De winnaars in de drie leeftijdscategorieen zijn bekend. De prijswinnaars hebben hun prijzenpakket van de Drentse coöperatie Blauwe Bes in ontvangst mogen nemen.
De prijzen zijn richting Dalen, Geesbrug, Gees, en Nieuwlande gegaan. Michelle, Lisanne, Owen, Anne, Martijn, Rik, Tirza, Elise en Ruben nogmaals gefeliciteerd. Veel plezier met het cadeau.

De volgende standhouders waren er vertegenwoordigd op 3 juli:
➜ standhouders

Een gedeelte van de opbrengst van de activiteiten van 3 juli gaat naar het goede doel, namelijk Kinderen Kankervrij. Binnenkort wordt er officieel een cheque overhandigd aan KIKA.
➜ www.kika.nl

De organisatie verliep in samenwerking met Junior Kamer ´t Hooghe Veen.


2009 - Blauwe Bes Drenthe wint ondernemersprijs

Tijdens de Dag van LTO Noord provincie Drenthe heeft coöperatie Blauwe Bes uit Geesbrug de Ondernemersprijs voor de meest innovatieve agrarische ondernemer van Drenthe (2009) gekregen.
De familie Bussemaker uit Geesbrug, de familie IJken uit Wachtum en de familie Koops uit Zwinderen hebben vorig jaar een nieuwe coöperatie opgericht voor het verwerken van blauwe bessen. Gezamenlijk gaan de akkerbouwers veertig hectare blauwe bes telen. De daadwerkelijke exploitatie van de blauwe bes en de verpakking moet nog gebeuren, omdat het na de inplant vier à vijf jaar duurt voor een optimale productie is gerealiseerd. Het doel is het leveren van een kant-en-klaarproduct voor de supermarkt.

Volgens de jury vervult Blauwe Bes Drenthe voor de drie akkerbouwbedrijven binnen de coöperatie een doorbraak door de ontwikkeling van klein fruit van dit schaalniveau professioneel ter hand te nemen. Ondanks dat het bedrijf nog maar net is gestart, is het in de ogen van de jury een bijzonder initiatief waarbij verwerking, afzet en vermarkting een impuls krijgen en de teeltgroep een beter resultaat kan behalen onderling.