health

Blauwe bes of bosbes

Er is een duidelijk verschil tussen blauwe bessen en bosbessen. De blauwe bes is een gecultiveerde soort. Zo zijn deze blauwe bessen groter en groeien ze in trossen terwijl de bosbessen klein zijn en zich individueel aan de struik bevinden.
Nog een kenmerkend verschil is het vruchtvlees. De bosbes bevat rood en de blauwe bes wit vruchtvlees. De struik van een blauwe bes wordt ongeveer 2,5 meter hoog en een bosbes groeit erg laag aan de grond. Beide bessoorten hebben een blauwe schil met een mat, dof oppervlak.

 

Blauwe bessen zijn het gehele jaar verkrijgbaar. Vanaf april komen de bessen uit de kas, onze versgeplukte bessen zijn van begin juli tot eind september te verkrijgen. Van oktober tot half november komen de bessen uit de koeling en gedurende de wintermaanden worden de bessen geïmporteerd van het zuidelijk halfrond.


Oorsprong

De blauwe bes (Vaccinium Corymbosum) komt oorspronkelijk uit de VS. De struik is winterhard, nauwelijks gevoelig voor ziekten en gaat 30 tot 40 jaar mee. In het voorjaar bloeit de blauwe bes met witroze bloemen, in de zomer heeft hij donkerblauwe bessen en in de herfst verkleuren zijn bladeren oranje of rood.


 


Heerlijk en gezond

De blauwe bes is een heerlijk zoete, gezonde snack. Ze zijn hierdoor erg geschikt om zo op te eten, maar ook prima te verwerken in een fruitsalade, in yoghurt, cake, pannenkoeken. Zo zijn er nog tal van mogelijkheden te bedenken. We hebben hiervoor enkele suggesties op de site gezet.

➜ recepten

Ook kinderen zijn dol op de besjes. En gezond dat deze blauwe snoepjes zijn! Een heerlijke fruitsnack voor op school.


Houdbaarheid

Blauwe bessen kunnen in de koelkast ongeveer 7 dagen worden bewaard. Was de bessen vlak voor gebruik. Blauwe bessen zijn ook uitstekend geschikt om in te vriezen. Zorg er dan wel voor dat u ze droog invriest.

De bessen zijn ontdooid wel minder stevig dan een verse blauwe bes, maar nog uitstekend toe te passen in allerlei gerechten.


Verse Blauwe Bessen

Gedurende het plukseizoen zijn onze blauwe bessen vanuit gekoelde versautomaten te koop. De automaten zijn 24 uur per dag in bedrijf.
Er kan alleen met muntgeld worden betaald en de automaten geven zonodig geld terug.